Onnimanni-palkinto 2015 Lukuinto-ohjelmalle

Voi miten hienoa - Lukuinto-väki on aivan innoissaan näin hienosta tunnustuksesta. Suurin kiitos tästä huomionosoituksesta kuuluu ahkerille pilotoijillemme ja suurelle yhteistyökumppaneiden joukolle, siis kiitos teille!

Onnimanni-palkinto 2015 Lukuinto-ohjelmalle lasten ja nuorten lukemista edistävästä työstä

Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkinnon saa vuonna 2015 Lukuinto-ohjelma lasten ja nuorten lukemista edistävästä työstään. Palkinnon vastaanottajana on Oulun yliopiston humanistinen tiedekunta ja kasvatustieteiden tiedekunta.

Suomessakin on herätty siihen, ettei lasten ja nuorten lukutaito ole enää itsestäänselvyys ja että on löydettävä yhä uusia tapoja herätellä lukuintoa ja tehdä lukemisesta olennainen osa niin oppimista kuin vapaa-aikaakin. Vuosien 2012–2015 aikana toteutettu Lukuinto-hanke on luonut koulujen ja kirjastojen pilottipareja 30 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Pilottiparit ovat kehittäneet uudenlaisia keinoja ja välineitä lukemisen edistämiseen ja hanke on niiden kautta tavoittanut lähes 15 000 lasta ja nuorta.

"Yksi Lukuinto-hankkeen tärkeimpiä piirteitä on toiminnan jatkuvuus, vaikka hanke itsessään loppuukin. Jokainen pilottihankkeisiin osallistunut ihminen on jatkossakin lukuinnon kasvattaja ja eteenpäin viejä. Hankkeen tarkoitus on ollut luoda uusia käytäntöjä ja lukemisen edistämisen tapoja, jotka jäävät pysyväksi osaksi koulujen ja kirjastojen – ja tätä kautta lasten ja nuorten – elämää", palkinnon perusteluissa todetaan.

Ilman lukutaitoa ja lukuintoa ei ole lasten- ja nuortenkirjallisuutta löytäviä lukijoita. Sen tähden palkintolautakunta on halunnut antaa tunnustuksen tälle valtakunnalliselle hankkeelle, jonka hyvistä vaikutuksista saadaan toivottavasti nauttia vielä vuosikymmeniä. Onnimanni-raatiin kuuluivat vuonna 2015 Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacis (pj.), Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Paula Halkola, kirjailija Salla Simukka, kirjastonhoitaja Anne Alarto sekä Suomen kirjastoseuran autotyöryhmän puheenjohtaja Heli Itkonen-Vesa.

Onnimanni-palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 1993 lähtien lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta. Palkinnon voi saada yksittäinen henkilö tai yhteisö. Palkintoa ei kuitenkaan myönnetä kirjailijan, kuvittajan tai kääntäjän työstä. Lastenkirjainstituutti (LKI) on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lastenkirjataiteen edistämis- ja tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto, joka sijaitsee Tampereella.

Tapahtumakalenteri

<heinä 2015>
matiketopelasu
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789