Hei mies! VIELÄ EHTII! jo 50 päiväkodissa ja koulussa miehet lukevat lapsille Miesten Viikolla 3. – 9.11.2014

Hei isä, isäpuoli tai isoisä!

Tule lukemaan lapsesi tai lapsenlapsesi ryhmälle päiväkodeissa tai koulussa Miesten Viikolla 3. – 9.11.2014. Jo ainakin 50:ssä päiväkodissa ja koulussa tehdään arjen sankartöitä.

Valitse lapsen kanssa mukava tarina tai teksti ja sovi lapsesi ryhmän aikuisten kanssa sopiva ajankohta esimerkiksi arkiaamuksi. Näin olet mukana innostamassa lapsia lukemaan ja pääset samalla jakamaan lasten arkea lapsiryhmässä. 

Ole roolimalli

Innostava miehen malli on yksi tärkeimmistä keinoista, joilla varsinkin pojat saadaan kiinnostumaan kirjoista.

Ole lukeva aikuinen, josta lapsi ottaa mallia. Lapsen on hyvä nähdä aikuisen reaktioita kirjan parissa: uppotumista ja innostumista.

Ääneen lukeminen jättää muistijäljen myös vanhemmille lapsille. Kirjakeskustelu syventää lukemista ja antaa eväitä elämään.

Kansainvälisissä oppimista ja asenteita mittaavassa PISA-tutkimuksessa Suomi on lukutaidon kärkeä maailmassa, mutta tyttöjen ja poikien väliset erot taidoissa ovat suuremmat kuin muualla. Pojista joka kahdeksas kuuluu heikkoihin lukijoihin.
Lasten ja nuorten asenne lukemiseen on Suomessa kaikista PISA-maista kolmanneksi kielteisin, ja hyvän lukutaidon maista selvästi poikkeava.
Lue lisää: lukukeskus.fi: 10 faktaa-lukemisesta

Monipuolinen lukeminen kasvattaa sanavarastoa tutkimusten mukaan kymmenillä tuhansilla sanoilla. Laajan sanavaraston avulla lapsi ja nuori pystyy vastaanottamaan ja ymmärtämään kuulemaansa ja lukemaansa tietoa mahdollisimman tarkasti.

Lukemista arvostava ilmapiiri luo tukevan perustan lasten ja nuorten lukutaidolle.

Päiväkoteja ja kouluja ilmoittautuminen mukaan lukemisen ohella kirjapalkintojen arvontaan ma 3.9. mennessä lähes 50, mutta arviolta jopa 200 paikassa luetaan. Lukemassa lapsille voi käydä mainiosti myös ilman ilmoittautumista

Kampanjan järjestävät yhteistyössä Suomen Vanhempainliiton VALOSA-hanke ja opetus- ja kuttuuriministeriön/Oulun yliopiston LUKUINTO-ohjelma.

HUOM! PÄIVÄKODIT JA KOULUT:
OHJEET JA TULOSTETTAVA MATERIAALI

Haastamme päiväkotiryhmänne tai koululuokkanne mukaan kampanjaan, jolla pyritään aktivoimaan isiä, isäpuolia ja isoisiä mukaan päiväkotien ja koulujen toimintaan sekä samalla innostamaan lapsia lukemaan.

Klikkaa tulostettava materiaali vanhemmille.pdf

Ideana on pyytää miehiä lukemaan tai tarinoimaan lapsille hetkiseksi esimerkiksi aamupiirin tai aamunavaushetken yhteydessä. Kannustamme järjestämään lukutuokioita erityisesti miestenviikolla 3. - 9.11.2014 päättyen isäinpäivään.

Jos lähdette mukaan kampanjaan, pyydämme teitä jakamaan oheista tiedotetta huoltajille ja sopimaan omassa yksikössänne teille sopivan toteutustavan. Ilmoittakaa ryhmänne tai luokkanne mukaan osoitteessa:

https://www.webropolsurveys.com/S/6DA3A6B1EEBD3D05.par Ilmoittautuminen on auki 3.11.2014 saakka.
KIITOS ILMOITTAUTUNEILLE - TEITÄ OLI LÄHES 50!
LAPSILLE VOI MAINIOSTI KÄYDÄ LUKEMASSA MYÖS ILMAN ILMOITTAUTUMISTA.

Mukaan lähteneiden kesken arvotaan N.Y.T. NYT Oy:n lahjoittamia lastenkirjapalkintoja. Kirjat arvotaan pe 7.11.

Lisätietoja: sari.manninen(a)vanhempainliitto.fi. Kaikenlainen palaute on tervetullutta!

Tapahtumakalenteri

<syys 2014>
matiketopelasu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112